Friday, March 11, 2011

Home » , » Acar Tenggiri

Acar Tenggiri


Bahan-bahan:
2 potong ikan tenggir - digoreng garing
2 cm halia muda
6 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
2 biji buah pelaga
10 biji ketumbar
1 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
1 sudu besr cuka
1 sudu besar gula pasir
Garam secukup rasa
5 sudu besar air
1 sudu kecil biji sawi
100 gm lobak merah - mayang halus memanjang
100 gm timun - mayang halus memanjang
50 gm cili merah - mayang halus memanjang
1 labu bawang besar - dibelah empat
Cara Menyediakan:
1. Mayang nipis bawang merah, bawang kecul dan halia
2. Panaskan 3 sudu besar minyak.
3. Tumiskan buah pelaga, kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang bersama biji sawi.
4. Masukkan pula bahan-bahan yang dimayang dan tumis hingga kekuningan.
5. Masukkan air, gula, cuka, garam bersama ikan yang digoreng.
6. Biarkan mendidih dan masukkan pula timun, lobak merah dan cili merah serta bawang besar.
7. Biarkan sayur masak sedikit dan matikan api
Sumber ; sajionline

1 comment:

  1. dlm banyak2 resepi acar ikan tenggiri, inilah yang saya suka. resepi ni sama seperti masakan arwah mak saya. memang sedap.

    ReplyDelete

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...