Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong kecil
1/2 cawan jus lemon
15 tangkai cili kering - direndam dan dikisar
4 ulas bawang merah - dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
3 cm belacan
1 sudu kecil pati ayam
1/2 cawan santan pekat
Gam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng dan menumis
1/2 cawan jus lemon
15 tangkai cili kering - direndam dan dikisar
4 ulas bawang merah - dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
3 cm belacan
1 sudu kecil pati ayam
1/2 cawan santan pekat
Gam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Cara Menyediakan:
1. Ayam digaul dengan jus lemon kemudian diperap selama sejam.
2. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
3. Panaskan empat sudu besar minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar. Kacau dan biarkan hingga pecah minyak.
4. Masukkan pati ayam, garam, gula dan santan. Kacau hingga rata dan masukkan ayam yang digoreng tadi. Kacau dan angkat
Sumber : sajionline
No comments:
Post a Comment