Bahan-bahan:
5 ekor sotong - dibelah 2, dibersihkan & dikelar
1 batang lobak merah - dipotong nipis
1 biji lada benggala hijau - didadu
1 kelopak seleri - dipotong nipis
1 labu bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar sos tiram
1/4 cawan air
3 sudu besar minyak masak
Garam dan gula secukup rasa
1 batang lobak merah - dipotong nipis
1 biji lada benggala hijau - didadu
1 kelopak seleri - dipotong nipis
1 labu bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar sos tiram
1/4 cawan air
3 sudu besar minyak masak
Garam dan gula secukup rasa
Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan-bahan kisar hingga naik bau.
2. Masukkan lobak merah dan kacau seketika.
3. Masukkan sotong dan air. Biarkan sotong masak.
4. Masukkan pula seleri serta lada benggala, diikuti garam, gula dan sos tiram. Kacau rata.
5. Untuk memekatkan kuah, tuangkan bancuhan tepung jagung dan sedikit air. Kacau rata dan hidangkan panas-panas
Sumber : Sajionline
No comments:
Post a Comment