BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam (potong 8)
7 tangkai cili kering (kisar)
2 cm halia (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
2 cawan santan
2 sudu kecil cuka
1 biji timun
1 labu bawang besar (potong 6)
2 tangkai cili hijau (potong 2)
2 tangkai cili merah (potong 2)
3 putik jagung muda
Sedikit garam dan gula
CARA MENYEDIAKAN:
1. Tumiskan bahan kisar hingga naik bau dan garing.
2. Masukkan ayam dan gaul sebati.
3. Kemudian masukkan santan bersama cuka, sedikit gula dan garam.
4. Biarkan di atas api sederhana sehingga santan mendidih dan kemudian barulah masukkan timun, bawang besar, cili hijau, cili merah dan jagung muda.
5. Biarkan seketika bila sayuran masak barulah diangkat
Sumber ; sajionline
No comments:
Post a Comment