Bahan-bahan:
1 kg daging cincang
4 sudu besar kerisik
2 sudu besar rempah kari daging
4 sudu besar cili kisar
20 ulas bawang merah - dimayang
7 ulas bawang putih - dimayang
5 cm halia - dimayang
5 cm lengkuas - diketuk
2 sudu besar serbuk ketumbar
4 sudu besar kicap masin
3 cawan santan pekat
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 sudu besar kerisik
2 sudu besar rempah kari daging
4 sudu besar cili kisar
20 ulas bawang merah - dimayang
7 ulas bawang putih - dimayang
5 cm halia - dimayang
5 cm lengkuas - diketuk
2 sudu besar serbuk ketumbar
4 sudu besar kicap masin
3 cawan santan pekat
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
1 keping asam gelugur
1 keping asam gelugur
Sumber
Bahan-bahan:
50 gm agar-agar
3 liter air
700 gm gula
200 gm susu pekat manis
100 gm pes kopi
3 liter air
700 gm gula
200 gm susu pekat manis
100 gm pes kopi
Cara Menyediakan:
1. Didihkan air, kemudian masukkan agar-agar dan gula.
2. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian.
3. Satu adunan diwarnakan dengan pes kopi (gelap), satu lagi diwarnakan pes kopi dan susu, manakala satu adunan diwarnakan dengan susu sahaja. Satu lagi di sarnakan dengan pes kopi (cerah).
4. Tuangkan warna gelap ke dalam bekas yang sesuai, biarkan sejuk sedikit baru dituangkan adunan kopi bersusu. Setelah sejuk tuangkan pula lapisan ketiga dan seterusnya lapisan keempat.
4. Simpan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
:
1 sudu besar garam
1 sudu besar gula
4 sudu besar minyak masak
1 sudu besar garam
1 sudu besar gula
4 sudu besar minyak masak
Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak dan tumis buah pelaga, serbuk ketumbar, kulit kayu manis dan bunga lawang.
2. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia hingga kuning.
3. Masukkan pula cili kisar dan rempah daging, tumis hingga pecah minyak.
4. Masukkan daging, secawan air dan biarkan empuk. Tambah air jika daging lambat empuk.
5. Masukkan lengkuas, asam gelugur, kicap dan kerisik.
6. Masukkan santan dan biarkan mendidih, masak atas api kecil. Akhir sekali, perisakan dengan garam dan gula
Sumber : Sajionline
No comments:
Post a Comment