BAHAN BAWAH:
300 gm pulut putih
100 gm beras pulut hitam (rendam 3 jam)
100 ml santan pekat
250 ml air
Sedikit garam
2 helai daun pandan
BAHAN TENGAH:
2 biji pisang emas (lenyek)
30 gm tepung beras
30 gm tepung gandum
40-50 gm gula
100 ml santan pekat
100 ml air
Sedikit garam
Sedikit pewarna kuning
BAHAN ATAS:
30 gm tepung beras
30 gm tepung sagu
200 ml santan pekat
200 ml air
90 gm gula
Sedikit garam
Sedikit pewarna merah jambu
CARA MENYEDIAKAN:
1. Untuk lapisan bawah, campur kesemua bahan dan kukus sehingga masak. Setelah masak, tekan di loyang 18 cm.
2. Untuk lapisan tengah, satukan kesemuanya. Tapis dan tuangkan di atas pulut. Kemudian kukus selama 8 minit.
3. Untuk lapisan atas pula, satukan semua bahan, tapis dan kacau di atas api sehingga naik wap.
Kemudian tuangkan di atas lapisan tengah tadi. Kukus lagi sehingga 20 minit. Sejukkan dan dihidangkan.
300 gm pulut putih
100 gm beras pulut hitam (rendam 3 jam)
100 ml santan pekat
250 ml air
Sedikit garam
2 helai daun pandan
BAHAN TENGAH:
2 biji pisang emas (lenyek)
30 gm tepung beras
30 gm tepung gandum
40-50 gm gula
100 ml santan pekat
100 ml air
Sedikit garam
Sedikit pewarna kuning
BAHAN ATAS:
30 gm tepung beras
30 gm tepung sagu
200 ml santan pekat
200 ml air
90 gm gula
Sedikit garam
Sedikit pewarna merah jambu
CARA MENYEDIAKAN:
1. Untuk lapisan bawah, campur kesemua bahan dan kukus sehingga masak. Setelah masak, tekan di loyang 18 cm.
2. Untuk lapisan tengah, satukan kesemuanya. Tapis dan tuangkan di atas pulut. Kemudian kukus selama 8 minit.
3. Untuk lapisan atas pula, satukan semua bahan, tapis dan kacau di atas api sehingga naik wap.
Kemudian tuangkan di atas lapisan tengah tadi. Kukus lagi sehingga 20 minit. Sejukkan dan dihidangkan.
Sumber :sajionline
No comments:
Post a Comment