Friday, March 4, 2011

Home » » Daging Kambing Berkicap

Daging Kambing Berkicap


Daging Kambing Berkicap
BAHAN A:
1 kg daging kambing
1/2 sudu besar kicap pekat
1/2 cawan sos tomato
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 cawan santan
1 1/2 cawan air
Sedikit rempah empat sekawan
Sedikit minyak masak
Garam

BAHAN B:
3 tangkai cili hijau (mayang)
1 tangkai cili merah (mayang)
3 tangkai daun pudina

BAHAN KISAR:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 tangkai cili kering
5 tangkai cili padi
3 cm halia
Sedikit gula merah

CARA MENYEDIAKAN:
1. Pijarkan minyak dan tumiskan bahan kisar bersama rempah empat sekawan sehingga wangi.
2. Kemudian masukkan daging kambing, kicap pekat, sos tomato dan lada hitam. Tuangkan air secukupnya.
3. Setelah daging empuk, masukkan santan dan tambahkan garam secukup rasa. Apabila mendidih, masukkan pula bahan B. Masak sehingga pekat.
Sumber : sajionline

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...