Bahan-bahan:
1 ekor ikan patin
2 ulas bawang putih
10 ulas bawang kecil
3 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi
3 batang serai
30 gm udang kering
4 cm kunyit hidup
3 helai daun kunyit
Daun pisang atau foil aluminium
Garam dan gula secukup rasa
2 ulas bawang putih
10 ulas bawang kecil
3 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi
3 batang serai
30 gm udang kering
4 cm kunyit hidup
3 helai daun kunyit
Daun pisang atau foil aluminium
Garam dan gula secukup rasa
Cara Menyediakan:
1. Bersihkan ikan.
2. Kisar semua bahan dan lumurkan ke keseluruhan ikan patin.
3. Balut ikan dengan daun kunyit, diikuti daun pisang atau foil. Ikat kemas.
4. Bakar di atas api yang sederhana.
5. Setelah masak, angkat untuk dihidangkan.
Sumber ;sajionline
No comments:
Post a Comment