Friday, March 4, 2011

Home » » Pucuk Ubi Masak Lemak

Pucuk Ubi Masak Lemak


Pucuk Ubi Masak Lemak
(Hidangan untuk 5 orang)

BAHAN-BAHAN:
1 kg pucuk ubi
5 ulas bawang merah (kisar)
2 ulas bawang putih (kisar)
3 cm halia (kisar)
2 cm kunyit hidup (kisar)
20 gm udang kering (kisar)
3 batang serai (ketuk)
3 helai daun limau purut
3 cm lengkuas (ketuk)
10 tangkai cili api (kisar)
1 liter air
5 cawan santan
Garam

CARA MENYEDIAKAN:
1. Rebus pucuk ubi hingga masak. Kemudian ketepikan dan tus.
2. Dalam periuk yang lain masukkan air, santan, bahan kisar, serai, lengkuas dan daun limau purut, lalu dikacau hingga santan mendidih.
3. Selepas itu masukkan pucuk ubi rebus dan kacau rata.
Sumber : sajionline

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Blog Archive

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...