BAHAN LAPISAN PERTAMA:
150 gm gula
6 gm serbuk agar-agar
30 gm tepung kastard
400 ml air
100 ml susu cair
3 sudu besar jagung tin
Sedikit pewarna kuning
BAHAN LAPISAN KEDUA (A):
12 gm serbuk agar-agar
1,000 ml air
200 gm gula
BAHAN LAPISAN KEDUA (B):
2 biji kuning telur
100 ml susu cair
20 gm tepung jagung
Sedikit perasa strawberi
Sedikit pewarna merah jambu
CARA MENYEDIAKAN:
1. Satukan bahan lapisan pertama, masak sehingga pekat.
2. Kemudian masukkan jagung dan kacau sebati.
3. Selepas itu, tuangkan adunan ke dalam acuan dan biarkan ia beku.
4. Masak pula bahan lapisan kedua (a) sehingga mendidih. Tuangkan ke dalam lapisan pertama.
5. Kemudian masakkan bahan lapisan kedua (B). Kacau sehingga pekat sedikit, kemudian tuangkan pada lapisan pertama tadi.
6. Biarkan sejuk seketika, barulah masukkan ke dalam peti ais.
7. Hiaskan dengan strawberi.
150 gm gula
6 gm serbuk agar-agar
30 gm tepung kastard
400 ml air
100 ml susu cair
3 sudu besar jagung tin
Sedikit pewarna kuning
BAHAN LAPISAN KEDUA (A):
12 gm serbuk agar-agar
1,000 ml air
200 gm gula
BAHAN LAPISAN KEDUA (B):
2 biji kuning telur
100 ml susu cair
20 gm tepung jagung
Sedikit perasa strawberi
Sedikit pewarna merah jambu
CARA MENYEDIAKAN:
1. Satukan bahan lapisan pertama, masak sehingga pekat.
2. Kemudian masukkan jagung dan kacau sebati.
3. Selepas itu, tuangkan adunan ke dalam acuan dan biarkan ia beku.
4. Masak pula bahan lapisan kedua (a) sehingga mendidih. Tuangkan ke dalam lapisan pertama.
5. Kemudian masakkan bahan lapisan kedua (B). Kacau sehingga pekat sedikit, kemudian tuangkan pada lapisan pertama tadi.
6. Biarkan sejuk seketika, barulah masukkan ke dalam peti ais.
7. Hiaskan dengan strawberi.
Sumber : sajionline
No comments:
Post a Comment